• Novinky

            • Škola v prírode

            • Škola v prírode v našej škôlke

                   Zážitkovom sa dá nazvať uplynulé trojdnie, v ktorom naša materská škola našla spôsob realizácie pobytu školy v prírode. Naším predškolákom boli zaujímavou cestou predostreté informácie zo sveta prírody vždy s iným cieľom a so širokým zameraním. Na ich celodenné potulky bola každý deň zabezpečená autobusová doprava. Každý deň odchádzali deti z výletu plné dojmov a s bohatými zážitkami.

                   Už v pondelok čakal deti pestrý program v Pstruhárni v blízkej dedinke Kolačkov, ktorej majiteľom je pán Dušan Reľovský. Táto rybia farma je naozaj čarovná. Naši malí objavitelia spoznávali svet  zvierat z gazdovského dvora, kŕmili rybičky, no najväčším zážitkom bol samotný výlov rýb do podberáka, ktorý si mohli vyskúšať. Dozvedeli sa, ako sa treba starať o ryby, ale aj o iné zvieratká, ktoré sa tam nachádzali. Dcéra majiteľa sa deťom ochotne venovala a rozprávala im príbehy o zvieratkách. Stretli tam mačku Murka, veľkého psa, ktorý im pripomínal Maxipsa Fíka z animovanej rozprávky, ale aj zlatú rybku, ktorá im síce nesplnila želanie, ale možno sa to podarí vám, ak navštívite toto kúzelné miesto v čase vášho voľna.

              V utorok nás pátračské cesty zaviedli do malebnej dedinky Toporec, v ktorej sa nachádza farma pána Rastislava Regeca. Deti zážitkovým učením vnímali skutočný život na farme. Spoznali úžitkové zvieratá priamo v ich domácom prostredí - ovce, kravy, kozy a ich mláďatá. Vedúca živočíšnej výroby oboznámila deti s výrobou syra, tvarohu, bryndze, ktorú spojila s ich ochutnávkou. Deťom „kozový“ a „kravový“ syr, ako ho sami pomenovali, veľmi chutil. Súčasťou farmy je aj včelín a naše deti odchádzali s úsmevom na tvári a bohatšie o ďalší zážitok. Aj túto obec vám dávame do pozornosti ako vhodný spôsob využitia voľného času stráveného s vašimi ratolesťami.

              V stredu sme sa vydali po stopách minulosti. Deti už netrpezlivo čakala veľmi milá pani sprievodkyňa v areáli Múzea Červený Kláštor, ktorého riaditeľom je pán PhDr. Milan Gacík. Svojim ústretovým prístupom a pútavým prejavom zaujala deti natoľko, že jej viseli na perách a miestami sa zdalo, že ani nedýchajú. Takto vyzeralo aj rozprávanie Legendy o lietajúcom mníchovi Cypriánovi, ktoré prispôsobila veku detí. Dozvedeli sa prečo sa mních Cyprián volá lietajúci a mnoho iného z jeho života. Ochotne ich previedla múzeom. Navštívili nádvorie a miestnosti, v ktorých žili a pracovali mnísi. Tiež kostolík, v ktorom sa schádzali na modlitby niekoľkokrát denne. Oboznámili sa s oblečením mníchov a predmetmi dennej potreby z ich života v tej dobe.  No v neposlednom rade si mohli prezrieť aj bylinkové záhony. Práve pestovanie byliniek bolo silnou stránkou mnícha Cypriána, pretože slúžili nielen na výrobu čajov, ale aj ako liek.  Ochutnávka čajov bola samozrejmosťou a zároveň pán riaditeľ prekvapil deti chutným obedom. Naši malí objavitelia odchádzali plní zážitkov a radosti z novozískaných poznatkov. Aj toto miesto, kde zastal čas, je skvelá príležitosť, ako spoznať  našu minulosť a zároveň si oddýchnuť v lone prírody Zamaguria.

            • Deň detí

            • Slniečko sa na nás usmievalo a usmievalo sa aj na našich šikovných škôlkarov. Počas celého týždňa, ktorý patril iba deťom – DEŇ DETÍ, si užili na školskom dvore veselé športové dopoludnie, kočovné divadlo, triedne prekvapenie, detský muzikál, ale aj návštevu záchraných zložiek. Čakali ich rôzne súťaže, športové disciplíny a hlavne zábava.

                   A ako sa na takýto sviatok patrí nechýbala dobrá zábava, sladké prekvapenie a samozrejme všetci našišportovci dostali za odmenu medailu.

                   Ale to ani zďaleka nebol koniec našich osláv. Každý si užil do sýtosti. 

              Každé dieťa si odnášalo kopec zážitkov každý deň.